Uusi tutkimus: alentaako kananmunan syönti tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiä?

Itä-Suomen yliopisto on julkaissut tutkimuksen, jossa tutkittiin päivittäisen kananmunan syönnin vaikutusta tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseen.

Metaboliikka-analyyseissä huomattiin veressä esiintyvän enemmän lipidiyhdisteitä, niillä jotka käyttivät runsammin kananmunia. Tutkimuksen miehille (tutkimukseen valittiin ainoastaan keski-ikäisiä miehiä) ei puhjennut tyypin 2 diabetesta vaan veressä oli vähemmän aminohappo tyrosiinia, joka on todettu ennustavan suurentunutta tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiä.

Tutkimusryhmästä kuitenkin kommentoidaan, että kananmuna on erittäin kiistelty elintarvike, jota tulisi tutkia enemmän tarkempien tutkimustulosten saamiseksi ja tarkan vaikutusmekanismin selvittämiseksi.

Lue lisää Itä-Suomen yliopiston 3.1.2019 julkaistusta tiedotteesta:

https://www.uef.fi/-/kananmunan-aineenvaihduntatuotteilla-yhteys-pienempaan-diabetesriskiin?inheritRedirect=true&redirect=%2Fetusivu&fbclid=IwAR2IDp9KnCzMTTenk3zZAxJUVJEp4v9sD50WhG4GE_uM_GK3Y937z0BCpbo